Kontaktör Nedir? Nasıl Çalışır? Nasıl Bağlanır?

06-08-2021 14:40
Kontaktör Nedir? Nasıl Çalışır? Nasıl Bağlanır?
Kontaktör, bobin uçlarına enerji verildiğinde açık kontaklarını kapatan, kapalı kontaklarını açan bu sayede anahtarlama görevi gören devre elemanlarıdır.
Oldukça hızlı açılıp kapanabilen kontakları ve uzun ömürlü kullanım sebebiyle devre üzerinde kullanılan diğer anahtarlama elemanlarından ayrılmaktadır.
 
Kontaktörler kullanım amaçları ve anahtarlanmak istenen akıma göre seçilmektedir. www.buyukalpler.com.tr adresinden kontaktörlere göz atabilir, en uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.
Kontaktörler günümüz endüstrisinde oldukça farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bu alanlar: elektrik motorlarının kumandası, ısıtma ve soğutma sistemleri, kompanzasyon panoları ve alçak gerilimli tüm devreler olarak örneklendirilebilir. 
 
Kontaktörlerin Yapısı
Kontaktörlerin iç yapısında demir nüve,bobin, palet ve kontaklar bulunur.
kontaktörün iç yapısı
 
Şekil 1: Kontaktörün İç Yapısı
 
Demir Nüve: Kontaktörün tetik voltajına göre iki farklı şekli bulunur. AC kontaktörlerde ince saç yapraklardan oluşurken DC kontaktörlerde tek parçalı olan yumuşak demirden imal edilir. Ac kontaktörlerde nüve montaj şekli nüvenin uçlarına oyuklar açılarak ve bakır halkalar yerleştirilerek yapılırken, DC kontaktörlerde bobin enerjisi kesildiğinde kontakların bırakması için plastik pullar koyularak yapılır.
 
Bobin: Nüveye manyetik özellik kazandırır. Sarım şekline bağlı olarak çalışma gerilimi değişir.
Kontaklar: Kontaktör özelliğine göre üzerinde NO ( Normal Open) - Normal Açık, NC ( Normal Close) - Normal Kapalı kontaklar bulunmaktadır. Yine kontaktör özelliğine göre kontak sayıları değişebilir, yeterli gelmediği durumlarda yardımcı kontak eklemesi yapılabilir. Bu kontaklar bobinin demir nüveye mıknatıs özelliği kazandırmasından sonra tersi şeklinde harekete geçerler. Açık kontaklar kapanır, kapalı kontaklar açılırlar. Güç kontakları genellikle aşırı güç çeken (motor,rezistans vs.) yapıları için tasarlanmışken yardımcı kontaklar ise tetik voltajları ve sinyal bağlantıları için tasarlanmıştır.
 
SCHNEİDER KONTAKTÖRLER NASIL BAĞLANIR?
schneider kontaktör bağlantı örneği
 
Şekil 2: Kontaktör bağlantısı
 
Şekil 2 ' de kontatör için oldukça sık kullanılan güç ve kumanda şeması gösterilmiştir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.